franje haai ZWEM WEG SNEEEEELLL


De primitieve franjehaai, bewoner van de diepzee, is op video vastgelegd.
Dat is een zeldzaamheid, want de vreemd ogende haaiensoort wordt zelden in levende lijve gezien. De dieren leven gemiddeld op circa zeshonderd meter diepte in volstrekte duisternis.


Levend fossiel
De unieke videobeelden zijn gemaakt door medewerkers van het Awashima Marine Park in Japan, nadat een visser het park had ingeseind. De visser had een vreemd schepsel gezien met een palingachtig lichaam en een bek vol scherpe tanden.

Medewerkers van het zeepark wisten het dier vervolgens te vangen, waarna het werd geïdentificeerd als een vrouwelijke franjehaai (Chlamydoselachus anguineus). In een bassin met zeewater werd de 1,6 meter lange creatie op video vastgelegd.

"Bewegende beelden van deze soort zijn zover wij weten extreem zeldzaam," aldus een medewerker van het park. "Ze leven tussen de zeshonderd en duizend meter diepte, waar mensen nauwelijks kunnen komen."

Op de beelden is goed te zien waarom de franjehaai wel een levend fossiel wordt genoemd. Het uiterlijk van deze oeroude vis is door de evolutie heen nauwelijks veranderd. Het langgerekte, tot twee meter lange lichaam lijkt op dat van een paling en de kop doet aan een reptiel denken. De naam verwijst naar de franje aan zijn kieuwspleten.


Ziek
De franjehaai verkeerde volgens het Awashima Marine Park in een slechte conditie toen ze werd gevangen. Mogelijk was het dier ziek, zo opperde medewerkers, want normaal gesproken worden franjehaaien niet in ondiep water gesignaleerd. Een paar uur na de opnames overleed dit exemplaar.

Geen opmerkingen:

welke site vind je het leukst?